Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden oluşan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), kuruluşunun 75’inci yılını doğduğu yer olan ABD’nin başkenti Washington’daki zirveyle kutluyor. Üç gün sürecek zirvenin ilk toplantısı, 9 Temmuz’da NATO’nun kuruluşunu belgeleyen Kuzey Atlantik Anlaşması’nın imzalandığı Mellon Oditoryumu’nda gerçekleşti.
CANLI
Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği NATO Zirvesi’nin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ilk oturumu başladı.
Oturumda, NATO’nun savunma ve caydırıcılık kabiliyeti ile savunma endüstrisiyle işbirliğinin geliştirilmesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, oturumun başlangıcında yaptığı konuşmada, üye ülkelerin savunma harcamalarını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
Zirvenin yapıldığı Walter E. Convention Center’a gelen Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı.
Karşılamanın ardından, NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafında Erdoğan’ın yanında İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu’na katıldı
CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy şu bilgileri aktardı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmesine yarım saat kaldı. Saat 19.15’te başkan ABD Başkanı Biden liderleri karşılayacak ve bir aile fotoğrafı çekilecek. El sıkışmalar gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu ilk toplatıya katılmak üzere buraya gelecek.
İngiltere’nin yeni başbakanı Keir Starmer, Ukrayna’ya sağladıkları uzun menzilli füzelerin Rusya’daki askeri hedeflere karşı kullanılmasına yeşil ışık yaktı.
NATO zirvesi için ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Starmer, Storm Shadow füzelerinin nasıl kullanılacağına dair kararın Ukrayna ordusuna ait olduğunu söyledi.
İngiltere, Rus işgaline karşı 28 ayı aşkın süredir direnen Ukrayna’ya uzun menzilli füze sağlayan ilk ülke.
Havadan fırlatılan ve 250 kilometre kadar bir menzile ulaşabilen Storm Shadow füzeleri, Mayıs 2023’te Ukrayna’ya gönderildi.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Donald Trump’ın Kasım ayında ABD başkanlığını yeniden kazanması halinde ne yapacağını tahmin edemediğini ancak Rusya lideri Vladimir Putin de dahil olmak üzere tüm dünyanın sonucu beklediğini söyledi.
NATO zirvesi için geldiği Washington’da konuşan Zelenskiy, Trump’ın 75 yıllık NATO ittifakından çıkmayacağını ve ABD’nin Rusya’nın iki yılı aşkın süredir devam eden işgaline karşı Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini umduğunu belirtti.
Trump için “Onu çok iyi tanımıyorum” diyen Ukrayna lideri, başkanlığı döneminde kendisiyle ‘iyi görüşmeler’ yaptığını ancak bunun Rusya’nın 2022’deki işgalinden önce olduğunu hatırlattı.
Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinin muhtemel Cumhuriyetçi adayı Trump, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği askeri desteğin boyutunu (Rusya’nın 2022’deki tam ölçekli işgalinden bu yana yaklaşık 60 milyar dolar) sık sık eleştiriyor ve Zelenski’yi ‘gelmiş geçmiş en büyük satış elamanı’ olarak nitelendiriyor.
Trump’ın iki güvenlik danışmanı Ukrayna’nın, çatışmayı sona erdirmek için Rusya ile görüşmelere başlamasını ve bunu yapmadığı takdirde ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımını sona erdirmesini öngören bir plan sundu.
Donald Trump’ın Vladimir Zelenskiy ile ilişkisi, 2019 yılında ABD Temsilciler Meclisi tarafından başkan olarak ilk görevden alınmasına da konu oldu. Trump, yardım karşılığında Joe Biden’ı karalamaya yardım etmesi için Zelenskiy’e baskı yapmakla suçlandı ancak 2020’de Senato tarafından aklandı.
NATO’ya yönelik politika konusunda Trump, Rusya’yı savunmaya yeterince harcama yapmayan ittifak üyesini ‘ne isterlerse yapmaları için teşvik edeceğini’ ve onları savunmayacağını söyledi. NATO tüzüğü, üyelerin saldırıya uğrayanları savunmasını zorunlu kılıyor.
Zelenskiy ise ABD’li siyasi liderleri ülkesine yardım etmek için Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin sonucunu beklememeye çağırırken, ABD silahlarının kullanımına daha az kısıtlama getirilmesi çağrısında bulundu.
Ukrayna lideri, “Herkes Kasım ayını bekliyor. Amerikalılar Kasım ayını bekliyor, Avrupa’da, Ortadoğu’da, Pasifik’te, tüm dünya Kasım ayını bekliyor ve gerçekçi olmak gerekirse Putin de Kasım ayını bekliyor. Gölgelerden çıkmanın, güçlü kararlar almanın, harekete geçmenin ve Kasım ayını ya da başka bir ayı beklememenin zamanı geldi” dedi.
Putin’in Biden ve Trump hakkındaki görüşleri sorulduğunda Zelenskiy temkinli bir şekilde, “Biden ve Trump çok farklı. Ancak demokrasiyi destekliyorlar. İşte bu yüzden Putin’in her ikisinden de nefret edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Zelenski’nin konuşmak için Ronald Reagan Enstitüsü’nü seçmesi, Ukrayna’nın Cumhuriyetçiler’e ulaşma çabasının bir başka işareti olarak yorumlandı.
Amerikan dergisi Milli Savunma Bakanı Güler’le yaptığı röportajı bu başlıkla sundu, Türkiye’nin denge oyununu bırakmaya niyeti olmadığını belirtip “Ankara Rusya ile dost, Ukrayna’ya silah tedarik ediyor ve AB’nin savunma alanında daha büyük bir rol oynamasından çekiniyor” dedi.
Tarihi NATO zirvesinin açılışında konuşan ABD lideri Joe Biden, Rus işgaline karşı direnen Ukrayna’ya daha fazla hava savunma sistemi sözü verdi. Joe Biden, ABD, Almanya, Hollanda, Romanya ve İtalya’nın birlikte Ukrayna’ya gelecek aylarda ‘onlarca ek taktik hava savunma sistemi’ göndereceğini belirtti.
“Putin Ukrayna’ya tamamen boyun eğdirmek, Ukrayna’nın demokrasisini, kültürünü yok etmek ve ülkeyi haritadan tamamen silmek istiyor” diyen ABD lideri, Ukrayna’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i durdurabilecek gücü olduğunu ve bunu başaracağını söyledi.
Ukrayna’ya sevk edilecek hava savunma sistemleri paketinde Patriot füzeleri ve bileşenleri bulunacak.
Biden ayrıca NATO’nun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2’sinin savunma bütçesine harcanması zorunluluğuna 23 ülkenin uyduğunu vurguladı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, ittifakı ‘tarihin en başarılı birliği’ olarak niteledi.
Uluslararası medya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’daki NATO zirvesinde vereceği mesajları ve Türkiye’nin tutumunu mercek altına alıyor.
Amerikan The Washington Post gazetesi ‘Gazze, NATO zirvesinde odadaki fil’ başlığıyla sunduğu analizde Washington’da ana gündem Rusya’nın Ukrayna’yı işgali olsa da en az bir üyenin ise Gazze’yi gündeme taşıma niyetinde olduğunu yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işgalin başından beri İsrail’i sert şekilde eleştirdiğini hatırlatan analiz, Türk liderin Washington’a uçmadan önce zirvede Gazze’ye dikkat çekme isteğini dile getirdiğini aktardı.
Amerikan New York Times gazetesi ‘Batı’nın yeni gözlüklere ihtiyacı var’ başlıklı yorum yazısında NATO üyelerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı ve savaşın en iyi şekilde nasıl biteceğine dair birlikte karar almalarının hayati olduğunu vurguladı.
Al Monitor Washington’daki zirvede Ankara’nın Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu ve bazı ittifak üyelerinin terör örgütü PKK’yla olan ilişkilerine odaklanacağını kaydedip geçmişteki F-35 programından çıkarılma adımını hatırlattı.
Türkiye’ye göre Suriye’nin kuzeyindeki YPG terör örgütü konusunda sorun yaşanan üç ülkenin ABD, İngiltere ve Fransa olduğunu belirten Al Monitor, NATO zirvesinde ayrıca Gazze Şeridi’ndeki İsrail işgalinin Türkiye tarafından masaya getirileceğini bildirdi. Yayın organı ayrıca, NATO zirvesinin Türkiye’nin tam üyelik hedeflediği Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinden hemen sonra gerçekleştiğini belirtip zamanlamaya dikkat çekti.
Kuveyt haber ajansı KUNA ‘Erdoğan, NATO zirvesinde Filistinlilere karşı uygulanan katliamı gündeme getirecek’ başlığıyla Ankara’dan yapılan açıklamaları servis etti.
İran haber ajansı Tasnim ‘Erdoğan: NATO, Ukrayna’daki savaşın parçası olmamalı’ başlığını attı.
RUS GAZETESİ CNN TÜRK’Ü KAYNAK GÖSTERDİ
Rus medyasından Moskovsky Komsomolets, CNN Türk’e dayandırdığı haberinde Erdoğan’ın Washington’daki gündemini tek tek sıraladı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Gazze Şeridi’ndeki işgalin yanı sıra Ukrayna’daki savaşın sona ermesine dair önerilerini sıralayacak. Ayrıca Karadeniz’deki güvenlik sorunları, Orta Doğu ve terörle mücadele de ittifakın gündemine Türkiye tarafından taşınacak.
Rus haber ajansı TASS Erdoğan’ın Gazze, Ukrayna ve terörle mücadele mesajlarını abonelerine geçti, Erdoğan’ın Ukrayna’da NATO silahlarının kullanılmasının Ankara’nın tutumunun doğruluğunu teyit ettiğini söylediği cümle öne çıkarıldı.
The New Arab ‘Erdoğan Gazze’yi ele almak için tarihi NATO zirvesini kullanıyor’ başlıklı haberinde Türk liderin ittifak liderlerine Orta Doğu’daki savaşı durdurmak için çağrıda bulunacağını kaydetti.
‘Erdoğan, NATO’nun 75. yıl zirvesi için Washington’a gitti: Türkiye’nin zirveye bakışı ve çekinceleri neler?’ başlığını seçen BBC Türkçe, Ankara’nın Ukrayna’da barışın da konuşulmasını istediğini ve bu tutumuyla ittifakın diğer üyelerinden ayrıldığını yazdı.
Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi The National News, NATO zirvesini ‘Türkiye’den Hakan Fidan’ın ortaya çıkışına tanıklık edebiliriz’ başlığını attığı haberle gördü, Ankara’dan Güney Kıbrıs’a yapılan uyarının Batı başkentlerinde şaşkınlıktan gözlerin fal taşı gibi açılmasına yol açtığını yazdı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın açıklamalarından sonra konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, Rum tarafından Orta Doğu’daki gerilimden uzak durmasını istedi ve adanın güneyindeki ciddi militarizasyon olduğunu söyledi.
ABD’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la askeri işbirliğini artırdığını hatırlatan The National News, Hakan Fidan’ın açık bir şekilde NATO müttefiklerini iğnelediğini belirtip Türk Dışişleri Bakanı’nın kibar bir acımasızlık yaydığını kaydetti. Eski istihbarat başkanının akıcı İngilizceyle konuştuğunu ve yüksek lisans tezinin CIA ve MI6 modeli olduğunu hatırlatan analiz, Hakan Fidan’ın Milli İstihbarat Teşkilatı’nda yaptığı değişiklikleri Dışişleri Bakanlığı’na taşıdığı yorumuna yer verdi.
Bakan Fidan’ın İsveç’in NATO’ya katılımını F-16 savaş uçakları ve Stockholm’den alınan imtiyazlara bağlamasını iki önemli başarısından biri olarak gösteren The National News’a göre, Ankara’nın Rusya ve Ukrayna arasındaki ilişkileri dengelemeye devam etmesi bir başka başarı.
Türkiye’nin İsveç’in ittifaka katılımına onay vermesinin ardından ilk zirvenin düzenlendiğini vurgulayan analiz, Ankara’nın özellikle Gazze’de devam eden işgal ve Kıbrıs’ta iki devletli çözüm konusunda sesini yükseltebileceği yorumunu yaptı. Analiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvede büyük bir konuşma yapacağını belirtip “Dışişleri Bakanı’nın da kendi varlığını hissettirmesi pek sürpriz olmaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Waşington’da Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü. Görüşmede Türkiye ile Macaristan ikili ilişkileri, Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım süreci ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi için barışçıl çabalarını sürdürdüğünü, uluslararası kamuoyunun bu bölgelerde barışın tesisi için gayretlerini artırması gerektiğini belirti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’ın dönem başkanlığında Türkiye’nin, Avrupa Birliği katılım sürecinin canlandırılması ve ilişkilerin ilerletilmesi noktasında destek beklediğini de ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarına başladı.
Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Andrew W. Mellon Auditorium’da düzenlenen NATO’nun 75. Yılı Anma Etkinliğine katıldı.
Zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları, etkinliğin başlangıcında toplu fotoğraf çektirdi. Programda, İkinci Dünya Savaşı, NATO’nun kuruluşu, Bosna Savaşı, Kırım’ın ilhakı ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi farklı olaylara ilişkin görüntülerin yer aldığı video gösterildi.
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a gelen Erdoğan, Andrews Askeri Hava Üssü’nden konaklayacağı otele geçti. Otelin önünde Erdoğan’ı, Türkçe ve İngilizce “hoş geldiniz” yazılı pankartlar ve Türk bayraklarıyla karşılayan vatandaşlar, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” sloganları attı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, makam aracından el sallayarak, kendilerine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.
Otel çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı
Erdoğan’ın otele girişi sırasında Türk heyetinde yer alan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, otel önündeki vatandaşların yanına gelerek, bir süre sohbet etti.
Erdoğan’ın konakladığı otelin önünde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Otelin çevresindeki bazı sokak ve caddeler kamyonlar da kullanılarak trafiğe kapatılırken, otel çevresinde beton ve demir bariyerler kullanıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Andrews Askeri Hava Üssü’nde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve diğer ilgililer karşıladı.
Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da Washington’a geldi.
Canlı Anlatım Özeti
GÜNDEM
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024