DOLAR 32,5697 0.15%
EURO 34,9066 0.67%
ALTIN 2.440,900,35
BITCOIN %
İstanbul
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
Yerelden Dünyaya
19 okunma

Yerelden Dünyaya

ABONE OL
21 Ocak 2024 09:36
Yerelden Dünyaya
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescili alarak dünyaca tanınması, o ürünlerin varlığını sürdürmesi için gerekli araçlardan biri. 4. İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi bu yıl  ‘Yerele Değer, Dünyaya Değer’ başlığıyla toplandı, yerel değerlerin global dünyaya taşınması konusunu tartıştı.

4. İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi bu yıl toplantı temasını “Yerele Değer, Dünyaya Değer” olarak seçti. Zirve geniş bir katılım ile Metro Türkiye’nin ev sahipliğinde, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliği ile gerçekleşti. Coğrafi İşaret kaydı “Türk Patent ve Marka Kurumu” tarafından yapılıyor. Yerel idareler, kurum veya ticaret odalarının yaptığı başvurular kurum tarafından değerlendiriliyor ve gerekli koşullar sağlandığı takdirde aday olan ürün tescilleniyor. Coğrafi işaret bir ürünü diğer benzer ürünlere göre farklılaştıran unsurları öne çıkarıyor. Örneğin bir bitki, meyve, sebze, tahıl, bakliyat türü gibi bir ürün bir yöreye endemik olup ya da yetiştiği yerin toprak cinsi, iklim koşulları gibi faktörlerle başka yerlerde yetişen benzerlerine göre farklı özellikler taşıyorsa, lezzet, koku, doku gibi farklı duyusal özellikleriyle o yöreye has bir ürün olarak coğrafi işaret tescilini alıyor. Bu ibareyi taşıyan bir ürünün pazarlanma gücü yükseliyor, deyim yerindeyse ürünün cazibesi artıyor. Tüketici açısından Coğrafi İşaret kaydı almış ürünlere duyulan güven artıyor, ürün hakkındaki kalite, köken ve kontrollü üretim süreçleri hakkında bir garanti işareti oluyor.

Kalite, köken, kontrol

Coğrafi işaretli ürünler söz konusu olunca bir ürünün gerçekten doğru ürün olduğunu bilmek önemli. Ürün kalitesi, kökeni, özgün özellikleri taşıyıp taşımadığının kontrolü hep tüketici açısından sorgulanması gereken noktalar. İşte burada üretici ile tüketici arasındaki bağın doğru kurulması önem kazanıyor.

Coğrafi işaret aynı zamanda ürünlere kimlik kazandırıyor, hikâyelerini ortaya çıkarıyor, böylelikle ürünün tanınmasını, pazarlanmasını ve giderek markalaşmasını getiriyor. Türkiye markalaşma potansiyeli olan zengin çeşitliliği ile fark yaratıyor. Metro Türkiye Meyve Sebze Kategori Müdürü Birol Uluşan  tüm Avrupa ülkelerinde coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 3500 iken Türkiye’de 2500-3000 potansiyel ürün bulunduğunu söylüyor. Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretler Birimi Direktörü Diego Canga “Kendi ulusal liginizde oynamayın, şampiyonlar liginde oynayın. Coğrafi işaret alınca daha iyi kazanırsınız. Avrupa’da ihracatın yüzde 16’sı coğrafi işaretli ürünlerden oluşuyor,” diyerek AB pazarına açılmanın önemine dikkati çekiyor.

Boğaz’ın lüferi, Safranbolu’nun safranı

Geçtiğimiz aylarda Ezine Peyniri ve Ayaş Domatesi AB tescili almıştı. Ayrıca Karabük, Safranbolu safranı Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı menşe adı (PDO) alarak ilk coğrafi işaret tescilli baharat olmuştu. En yeni gelişme ise İstanbul Ticaret Odası başvurusuyla Boğaziçi lüferinin tescil almış olması. Artık lüfer AB yolunda diyebiliriz, çünkü Boğaz Lüferi olarak Avrupa Birliği tescili için de adımlar atılmış durumda. Yerelden dünyaya uzanan yolda öncelikle yerel ürünün yerinde korunması gerekiyor. Yereli değerlendirmek ve üreticiye değmek yoluyla yöresel ürünlerimizi dünya değeri hâline getirebiliriz.

“Apiko”dan Lüfer Külleme

Şef Çiğdem Alagök tamamen denize adanmış bir kitap yazmış. “Apiko” adını taşıyan kitap pek çok farklı balık ve deniz mahsulleri tariflerini şefin anekdotları ve güzel anlatımlarıyla veriyor. İşte onun kaleminden külleme tekniği.

l Altını çizmek isterim ki, bu teknikte ağaç odunu kullanılmalıdır. Ürün birebir köze gömüleceği için kömürü tercih etmeyin. Kullanılan ağaç odunu aynı fümeleme tekniğinde olduğu gibi bu teknikte de önemlidir. Deniz mahsullerinde ben bu tekniği kullanırken elma ve meşe odununun karıştırarak kullanırım, oldukça da başarılı tabaklar ortaya çıkar.

– Pişirmek istediğiniz ürünü tatlandırıp önce yağlı kâğıda, sonra alüminyum folyoya sarın.

– 1 saat öncesinden ateşi yakın ve odun parçalarını kor hâlinde hazırlayın.

– Hazır olan koru maşa ile açıp paketi yerleştirin. Üzerine kor ile kapatın.

– Pişireceğiniz ürünün büyüklüğüne ve kalınlığına göre pişme süreleri farklılık gösterecektir. Aynı zamanda kor ve kül miktarının gramajına göre de pişme süresi farklılık gösterebilir.

Örnek pişirme süresi:

Bütün bir lüfer minimum 25 maksimum 35 dakika.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
deneme bonusudedektifdeneme bonusu veren sitelerfixbetfixbetantalya escortmatadorbethukuk forumDijital Pazarlama Ajansıescort gaziantepescort gaziantepmarsbahishaberankara laptop alım satımistanbul evden eve nakliyat