DOLAR 36,6753 0.09%
EURO 40,0531 0.19%
ALTIN 3.515,47-0,04
BITCOIN %
İstanbul
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
sponsor reklam
Türkiye’de yapan 4 kişi var! Avrupa’ya kilosunu 5 euro’dan satıyor: ‘Tadı kalamar gibi’
79 okunma

Türkiye’de yapan 4 kişi var! Avrupa’ya kilosunu 5 euro’dan satıyor: ‘Tadı kalamar gibi’

ABONE OL
1 Ağustos 2024 06:48
Türkiye’de yapan 4 kişi var! Avrupa’ya kilosunu 5 euro’dan satıyor: ‘Tadı kalamar gibi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr – İtalyan makarnası, Fransız mutfağı ve İspanyol gelenekleri bir araya gelince, Avrupa’da önemli bir salyangoz pazarı ortaya çıkıyor. Kim ne düşünürse düşünsün, cıvık cıvık ya da yapışkan bu yumuşakça, özellikle Avrupa’da afiyetle yeniyor. Hatta o topraklarda salyangoz ‘lüks’ yiyecekler arasında. Üstelik yılda 2 kere toplanıyor olması, her mevsimde erişilemeyen salyangoz yemeği için yüksek fiyatlar demek. Avrupa’da severek tüketilen ve 43 binden fazla türü olan salyangozun üretimi ise Türkiye’de yapılıyor. 4 yıl önce üretime başladığında Türkiye’de üretim yapan 4 kişiden biri olan Burçhan Öndoğan, Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki tesisinde salyangoz üretip İspanya’ya ihraç ediyor. Öndoğan’ı turizm sektöründen tekstile, hayvancılıktan da salyangozculuğa götüren yol ise kardeşinin Madrid’e taşınmasıyla başladı. Burçhan Öndoğan salyangozu yemeğinden tadına Milliyet.com.tr’ye anlattı.

HER ŞEY TELEVİZYONDA GÖRMESİYLE BAŞLADI

Salyangoz üretimi için Türkiye pek de önemli bir noktada bulunmuyor. Bu canlı Türkiye’de çok az kişi tarafından tüketilirken, üreticilerini sayısı ise bir elin parmaklarını geçmiyor. O üreticilerden biri olan Burçhan Öndoğan, İspanya’da yaşayan kardeşinin bir televizyon programında gördüğü salyangozun, üretiminin olduğuna başlarda şaşırmış da olsa bugünlerde Avrupa’daki salyangoz pazarında önemli bir yeri olan tesisin kurucusu. Kocaeli’nin Kandıra ilçesinden yola çıkan TIR’lar, Öndoğan’ın salyangozlarını Avrupa’nın en lüks yemeği haline getiriyor. Öndoğan salyangozculuğa nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

“Aslında hayvancılıkla uğraşıyordum. En son manda çiftliğimiz vardı, ortaklarla işler yürümeyince onu bıraktık. İlerleyen günlerde İspanya’da yaşayan kardeşim televizyonda salyangoz yemeklerinin olduğunu görmüş. Bana da ‘Acaba böyle bir iş yapılabilir mi?’ diye sordu. Aslında ben de pek anlamadığımı söyledim ve ‘Acaba yapılır mı?’ diye konuştuk. Kardeşim Madrid’den geldi ve burada bir şirket kurup salyangoz üretimine başladık. 4 yıl önce başladığımız bu işte daha önceden çiftliği olan bir arkadaşımızla da konuştuk. O da nasıl yapılacağına dair bilgiler vererek bize destek oldu. İspanya’da da hazır bir pazar olduğundan hemen üretime başladık.”

‘TADI KALAMARA BENZİYOR’

Pek çok kişinin yağmur sonrası sokakta görmeye alışık olduğu salyangozlar dünyanın dört bir yanında lüks sofralarda yerini alıyor. Türk mutfağında pek de yeri olmayan bu yemeklerin tadı ise deniz ürünü sevenlerin hoşuna gidebilir. Peki, Burçhan Öndoğan’ın “Yiyenler memnun” diyerek anlattığı salyangozun tadı nasıl?

Burçhan Öndoğan, “Bu hayvanın yetiştiriliyor olması bize başta çok ilginç gelmişti. Türkiye’den salyangoz gittiğini biliyordum ama hep toplandığını düşünüyordum. Yetiştirmek bana da ilginç gelmişti. Ege’de salyangozlar için festivaller yapıyorlar. Türkiye’de de yeniyor ama çok az. Yiyenler memnun. Avrupa’da da her zaman yenmiyor ve ‘lüks’ bir ürün olarak geçiyor. Tadı biraz kalamara benziyor. Sattığım ürünün nasıl olduğunu bilmem gerekir diye tadına bakmıştım. Şu an tek geçim kaynağım salyangoz değil ama tek olması için uğraşıyorum” dedi.

CANLI SALYANGOZLARIN KİLOSU 5 EURO

Türkiye’de pek tüketilmese de Avrupa ve Asya’da büyük bir pazarı olan salyangozlar müşteriye gönderilmeden önce temizleniyor ve özenle ayıklanıyor. Canlı olarak gönderilen yumuşakçalar, yılda 2 kere toplanabiliyor. Bu nedenle tesise toplama döneminde gelen çalışanlarla 10 ila 15 kişilik bir ekip kuruluyor. Böylece müşterinin sabırsızlıkla beklediği, üreticinin özenle paketlediği salyangozlar geriye kalan tek şey pişirmek oluyor. Burçhan Öndoğan salyangozların üretim sürecini ve satış dönemlerini de anlattı. Öndoğan, “Salyangozları TIR, uçak ya da konteynerle İspanya’ya gönderiyoruz. Salyangozlar bu esnada canlı olarak yolculuk yapıyor. 5 derecede uykuya geçiyorlar, biz de bu şartları sağlayarak salyangozları gönderiyoruz. Zaten doğada da 5 derecede kış uykusuna geçerler. Daha çok, ekim-kasım ve nisan-mayıs aylarında, senede 2 kere satış yapabiliyoruz. Çünkü diğer zamanlar yumurtlama ve uyku süreci oluyor. Açık ve kapalı olmak üzere 2 türlü üretim şekli var.  Biz ikisini birden yapıyoruz. Kapalı alan için yatırım maliyeti daha fazla. Çünkü soğuk hava deposu lazım oluyor. Doğadaki gibi salyangozların kış uykusunu yapabilmesi için uygun ortamı sağlamalısınız. Salyangozları en az 3 ay uyutmalısınız. Normalde doğada, mayıs-haziranda yumurtluyorlar ama içeride yapınca şubat ayında yumurtlama oluyor” diye konuştu. Sözlerine salyangoz üretiminin ne kadar kâr getirdiğinden bahsederek devam eden Öndoğan, salyangozun para kazandırması için gereken şartlara da değindi:

“Hem yemek hem de kozmetik alanında krem yapımı için salyangoz ve salyası kullanılıyor. İspanya’ya gönderiyoruz. Bunun yanında bu sene Yunanistan ve İtalya’ya da göndereceğiz. Ürettiğimiz ise göndermek için yeterli olmuyor, başka üreticilerden ve doğadan da salyangoz topluyoruz. Her salyangoz da tüketime uygun olmuyor. Pek çok çeşidi içinden kâr marjı yüksek olan ve bizim de ürettiğimiz, ‘Helix Aspersa Müller’ cinsi tercih ediliyor. Bu cinsin salyası da fazla olduğundan karlı oluyor. Salyangoz para kazandıran bir şey. Bu son dönemde kar marjı düştü ama normalde yüzde 40 ila 50 kâr getiriyor. Avrupa’daki fiyatları Polonya belirliyor. Onlar Avrupa’ya çok salyangoz satıyor. Kilo fiyatı 3.5 euro ile 5 euro arasında değişiyor.”

OSMANLI SARAY MUTFAĞINDA 7 ÇEŞİT SALYANGOZ YEMEĞİ

Ege kıyılarındaki Datça’nın meşhur yemeği olan ‘garaville’ özellikle yağmur sonrasında ortaya çıkan salyangozların toplanmasıyla yapılan bir yemek. Pişmiş kara salyangozlarından hazırlanan bu yemek, Fransız ve Hint mutfağında sıklıkla tüketiliyor. Ordövr tabağında servis edilmesiyle bilinen salyangozlu tariflerin ise Avrupa ülkelerinde tüketimi oldukça yaygın. ‘Escargot’ ismiyle bilinen tariflerin başrolü olan salyangozun Osmanlı mutfağında ise bambaşka bir yeri var. Peki, 7 farklı çeşidiyle Osmanlı saray mutfağı tarafından sunulan salyangoz yemeğinin Türk kültüründeki yeri ne?

Osmanlı döneminde ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz’ düşüncesi son derece yaygındı.  Araştırmacı/yazar ve gurme Haldun Tüzel’e göre, Saray mutfağında gastronomi tarihçilerinin kaydettikleri arasında 7 çeşit salyangoz yemeği olması ise bu durumun tam zıddıydı. Çünkü Müslüman mahallesinde satılması doğru olmayan salyangoz, Müslümanlarının merkezinde ve halifelik makamında pişiyordu. Salyangoz yemeklerinin saray mutfağında pişiyor olmasının nedeni ise saraydaki bazı padişah eşlerinin, yani hanım sultanların başka ülkelerden gelmiş ve farklı yaşam felsefesine tabi olmasıydı. Örneğin Belçika’dan gelmiş bir Sultan, salyangozu çok seviyorsa, saray mutfağında salyangoz da pişiriliyordu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
Full HD Film izlededektiforganik hit botu
deneme bonusu veren siteler platformdaki farklı oyunları denemelerine olanak tanır. Kullanıcılar, hangi oyunların kendilerine daha uygun olduğunu belirleyebilir ve bu oyunlarda daha başarılı olma şanslarını artırabilirler.
bahis siteleri spor müsabakaları ve casino oyunları için çeşitli seçenekler sunar. Türkiye'deki bahis siteleri, kullanıcıların spor bilgilerini kullanarak kazanç elde etmesini sağlar. Güvenilir bahis siteleri, kullanıcı bilgilerini korur ve lisanslıdır. Promosyonlar ve bonuslar, kullanıcıları siteye çeker.
deneme bonusu veren siteler