Milliyet.com.tr/ÖZEL Geçen hafta rekor seviyeden sert düşüş gösteren altın fiyatları bu hafta itibarıyla da dikkat çeken kayıplara sahne oluyor. Altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı hızlandı. Öte yandan Borsa İstanbul, 11 bin puan seviyesinin altında satıcılı seyrediyor. Bu hafta 32.75’lere kadar gerileyen dolar/TL dün yeniden 33’ün üzerini gördü. Peki altın, dolar ve borsada beklentiler neler? İşte detaylar…
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Tuğba Ekin şu ifadeleri kullandı: “Borsada orta-uzun vadede yön yukarı. Bu beklentimizi olası şartların devamı halinde bekliyoruz. Mevcut düşüşte Bankacılığın ciddi bir etkisi oldu. Çin’de devam eden konut krizinin yansımalarıyla küçük bankalar kapanıyor ya da büyük bankalara satılıyor.
BORSADA YENİ BEKLENTİ: ‘KAR REALİZASYONU GELEBİLİR’
Diğer yandan Avrupa ve ABD ile kıyasladığımızda piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) olarak daha yüksek fiyat statüsündeyiz. Yüksek faizler nedeniyle kredi alımları ve geri ödemede temerrüt riski söz konusu. Dolayısıyla bankalarda kısa vadede kar realizasyonu endekste de kısa vadede geri çekilmenin devamını getirebilir.
KISA VADEDE BU SEVİYELERE DİKKAT
Bankacılık tarafında satıcılı seyir endeksin geneline yayıldı ve 11.000 puanın altını test eden BIST 100 Endeksinde güçlü alt trend desteği 10.750 puan seviyesinde. Bu seviye öncesinde ise olası devam eden satış koşullarında 22 günlük basit ortalama takip edilebilir. 22 günlük basit ortalama 10.860-10.840 bandında görünüyor. Bu bandın üzerinde kapanışlar yeni haftada 11.000 seviyesinin yeniden aşılması beklentisini güçlendirecektir.
11.000 seviyesinin aşılması ise ilk aşamada 11.250-11.265 bandının aşılmasını, ardından da 11.500 puan seviyesinin test edilmesi beklentilerini destekler. Eğer 22 günlük basit ortalamanın altında kapanışlar görürsek piyasada kademeli alım fırsatlarını takip etmek gerekir.
ALTINDA SERT KAYBIN NEDENİ NE?
Altındaki baskının nedeni ABD enflasyonunda iyi bir yol katedilmesine rağmen, iş gücü piyasasında katılaşan hizmet enflasyonu nedeniyle bir zayıflama olması halinde daha fazla sıkılaşma ihtimalinin zaman zaman ön plana çıkması oldu. Geçen hafta ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve devam eden işsizlik sigortası başvuruları beklentilerin üzerinde açıklandı. Bu hafta ise ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 235 bin olarak açıklandı. Geçtiğimiz haftaya göre başvurularda sınırlı iyileşme ve beklentileri yakalayan bir görünüm var. Ons altın fiyatı için haftaya yapılacak olan Fed toplantısını ve iş gücü rakamlarını takip edeceğiz.
GRAM ALTIN İÇİN YENİ HEDEF
Gram altında yeni hedeflere bakacak olursak 2.630-2.680 TL seviyelerini önemli direnç, 2.450-2.400 TL seviyelerini ise önemli destek seviyeleri olarak görebiliriz.
DOLARDA TAKİP EDİLECEK İKİ ÖNEMLİ SEVİYE
Haziran ayında hem gri listeden çıkış hem de baz etkisi ile temmuz ayının ilk haftasında gevşeyen kur temmuz ayı içinde 33 TL’nin üzerini test etti.
Eylül sonrası yıl sonuna dek faiz indirimi beklentisi etkili. Her ne kadar enflasyon nedeniyle daha fazla sıkılaşmaya dair açık kapı bırakılsa da ticari akışta yüksek faizler sorun teşkil ediyor. Dolayısıyla parite dar bantta hareket ederek yatay pozitif yükselişini sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı son hafta 1,47 milyar dolar artış gösterdi. Yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 33.10 bölgesi direnç seviyesi olarak izlenebilir. Buna karşın kar satışlarının devam ettiği noktada 32.70 bölgesi destek seviyesi olarak takip edilebilir.”
GÜNDEM
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024